Vrijeme je za ADK2.0 i povratak u budućnost

Vrijeme je za ADK2.0 i povratak u budućnost
25. Decembra 2020. Nema komentara Novosti Naša zajednica

Autor naslovne fotografije: Hasan Mujakić

Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ sa projektom Alternativni dom kulture ulazi u potpuno novu fazu koja ima za cilj kroz pozitivnu mobilizaciju mladih pronaći magičan spoj budućnosti i prošlosti, novih medija i daleke historije, modernih umjetničkih pravaca i kulturne baštine.

Kroz projekat „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“ na inovativan način ćemo mladima, ali i svim ostalima u BiH i šire, približiti kulturnu baštinu krajiških gradova i općina, te ih upoznati sa aktivistkinjama i aktivistima iz Krajine. Biće tu vlogova, podcasta, izložbi, okruglih stolova, muzičkih radionica i nagradnih igara, a sve ćete ih moći pratiti pod imenom „Povratak u budućnost: Krajina“ i hashtagom #povratakubudućnostKrajina.

Promo plakat projekta

Krajiški stari gradovi su nezaobilazan simbol ovog kraja i svaki od njih ima priču koja nije potpuno rasvijetljena i poznata široj javnosti. Mapiranjem ovih mjesta i pronalaskom izvora koji nam mogu više reći o zajedničkoj prošlosti na ovom području, želimo pronaći nit koja Krajišnike veže i danas. Isto tako, pružanjem prostora organizacijama i pojedincima koji se bave zaštitom kulturne baštine i drugim vidovima građanskog aktivizma, želimo da damo glas ljudima koji upravo sada pišu historiju ili je čuvaju od zaborava.

U našoj potrazi kroz sljedećih sedam mjeseci možete nam pomoći i vi. Šaljite nam fotografije onog što smatrate da je važan dio kulturne baštine Krajine, pišite nam o nedovoljno poznatim dijelovima krajiške historije, o mitovima i legendama koje su dio narodnog predanja, o događajima i osobama koje jesu ili treba da su dio naše zajedničke historije. Javiti nam se možete putem Facebook i Instagram stranice Naša zajednica ili na e-mail [email protected].

Aktivnosti projekta „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“ sprovode se u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), realizira ih Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ na području sedam općina i gradova (Velika Kladuša, Bužim, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad i Bosanski Petrovac).

Oznake

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.