Umjetnost kao aktivistički alat

Umjetnost kao aktivistički alat
2. Aprila 2022. Komentari isključeni za Umjetnost kao aktivistički alat Novosti Naša zajednica

“Umjetnost kao aktivistički alat” naziv je novog projekta Centra za demokratizaciju društva “Naša zajednica” koji je usmjeren na unapređenje stepena znanja srednjoškolaca o demokratiji i ljudskim pravima.

Rezultati ankete o odlasku mladih iz BiH („Održivost emigracija iz BiH“, Domazet i ostali, 2020.) pokazuju da su dva najčešća razloga za odlazak (1) korupcija i nepotizam i (2) uvjeti rada u BiH (prava radnika, niske i neredovne plaće, itd.). Ovi razlozi su uskoj vezi sa manjkavostima demokratije i kršenjima ljudskih prava građana.

Osvijestiti mlade o važnosti demokratije i ljudskih prava nije jednostavan zadatak, ali ga je unekoliko lakše ostvariti kroz kreativne aktivnosti poput interaktivnih radionica u kojima kombiniramo učenje iz diskusija, dokumentarnih i igranih filmova i kreativnih praktičnih zadataka koji povezuju umjetnost i građanski aktivizam. Upravo umjetnost može biti i važan aktivistički alat u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv antidemokratskih snaga u društvu, što je i glavni fokus ovog projekta.

Korisnici projekta će kroz radionice steći sposobnost da prepoznaju kršenja ljudskih prava u svojoj zajednici na konkretnim primjerima, te nauče više o alatima zaštite ljudskih prava i civilnih sloboda. Kroz projektne aktivnosti želimo povećati i stepen svijesti mladih o važnosti demokratije za razvoj društva i zaštitu prava svakog pojedinca.

Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola u Velikoj Kladuši putem formulara dostupnog ovdje. Radionice će se održavati u Alternativnom domu kulture tokom aprila i maja u terminima koje dogovore učesnici i voditelj radionice.

Projekat provodi Centar za demokratizaciju društva “Naša zajednica”, a sufinansira ga Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i mladih Unsko-sanskog kantona.

Oznake