Rak nije lav: Javna tribina povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma

Rak nije lav: Javna tribina povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma
31. Januara 2022. Komentari isključeni za Rak nije lav: Javna tribina povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma Novosti Naša zajednica

Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“ iz Velike Kladuše organizira javnu tribinu povodom Svjetskog dana borbe protiv raka. Tribina će se održati u četvrtak, 3. februara, u Alternativnom domu kulture s početkom u 18 sati.

Teme tribine su prednosti rane prevencije karcinoma i prednosti psiho-socijalne podrške oboljelim od karcinoma, a o njima će govoriti onkolog Behrudin Kudić, doktor Miodrag Knežević, pedijatrica Azra Kudić Keserović i psihologinja Mirna Mustedanagić.

Svake godine, 4. februara obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

Od malignih neoplazmi u svijetu godišnje umire oko 9,6 miliona ljudi, te rak predstavlja drugi uzrok smrtnosti. Jedna od šest umrlih osoba umire od raka. Između 30% i 50% smrti od malignih neoplazmi  moglo bi se spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

Broj mjesta na javnoj tribini je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama, a svi prisutni su obavezni nositi masku.

Raspored ostalih događaja u Alternativnom domu kulture pogledajte ovdje.

Oznake