Promocija knjige “Grabež”

Promocija knjige “Grabež”
19. Jula 2021. Komentari isključeni za Promocija knjige “Grabež” Novosti Naša zajednica

S ponosom najavljujemo promociju knjige “Grabež” krajiškog pisca Ramiza Huremagića, koja će biti održana u subotu, 24. jula, u 19:30 sati. Promotorica je Aldijana Majanović.

O knjizi “Grabež”: Za razliku od ranijih poetskih ostvarenja, u kojima se traga za smislom bitisanja, u ovome proznome ostvarenju, knjizi Grabež, Huremagić donosi taj smisao. Ono u čemu je Huremagić ostao vjerodostojan ogleda se u bezuslovnoj borbi protiv Zla, ovoga puta čak dramski izrečenog: gola istina o ratištu, o bezbrižnome djetinjstvu koje je vodilo ka pregaženoj mladosti.Grabež se u tom smislu nadaje kao topos koji graniči između Dobra (prošlosti) i Zla (sadašnjosti). Linija razgraničenja je tanka, bilo da se radi o fikcionalnome ili pak, stvarnome svijetu. Toj granici jedini smisao daju još oni svakodnevni događaji koji (nas) tjeraju u borbu za neki normalan život.Sigurno je ova knjiga riznica iz koje možemo grabiti mudrosti koje opet vode do smisla bitisanja, i ispred i iza i preko g/Grabeža, a Huremagićev opus bogati s novim izrazom – katarzičnu poeziju pretvara u stilski visoke rečenice, koje opet ostavljaju bez teksta i tjeraju na dubinsko razmišljanje i promišljanje. (Šeherzada Džafić)

Ramiz Huremagić, rođen u Cazinu 1972. godine. Kriminolog po struci. Studirao dodiplomske i postdiplomske studije u Zagrebu, Sarajevu i Kardifu (Velika Britanija). Bavio se istraživanjem organiziranog kriminala više od 9 godina. Ko-autor je scenarija za dugometražni igrani film “Dim duhana”, nagrađenog 2004. godine na Fondaciji za kinematografiju FBiH, te uvrštenog u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. Autor je tri knjige poezije. 2013. godine objavio je prvu zbirku poezije “U svijetu bučnih ljudi” u izdanju TKD Sahinpašić kao jedan od nagrađnih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Druga zbirka poezije “Čekičanje vremena”, koju je objavio 2016. godine, nominirana je za najbolju knjigu poezije na Ratkovićevim večerima poezije 2017. Treću zbirku pjesama pod naslovom “Miostrah” objavio je u aprilu 2018. godine. Sa Anom Isaković ko-autor je predstave “Da li bi htela da se još ponekad nađemo – igrokaz o silovanju”, koja je izabrana među pet najboljih na HEARTEFACT konkursu za najbolju regionalnu predstavu 2017. godine.

Huremagić piše poeziju, kratke priče, scenarije za filmove i teatarske predstave. Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.

Oznake