Okončan „povratak u budućnost“: Naša zajednica uspješno realizirala još jedan projekat

Okončan „povratak u budućnost“: Naša zajednica uspješno realizirala još jedan projekat
12. Juna 2021. Komentari isključeni za Okončan „povratak u budućnost“: Naša zajednica uspješno realizirala još jedan projekat Novosti Naša zajednica

Promocijom foto-publikacije „Povratak u budućnost: Krajina“ u velikokladuškom Alternativnom domu kulture, u četvrtak, 10. juna, okončan je projekat „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“ kojeg je u proteklih sedam mjeseci realizirao Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ iz Velike Kladuše.

Publikacija sadrži osnovne historijske podatke i fotografije 20 kulturno-historijskih lokacija koje se nalaze na području sedam krajiških općina i gradova, i to Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Bužima, Cazina, Novog Grada i Velike Kladuše.

Od 20 izabranih lokacija u ovoj publikaciji najviše je upravo starih gradova i tvrđava, a ogromna većina njih se nalazi i na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Nažalost, rijetki su zaštićeni na pravi način, prepušteni su zubu vremena, a sa ovom publikacijom autori se nadaju da će ista kod čitatelja pobuditi želju za radom na očuvanju krajiške kulturno-historijske baštine u kojoj se krije ogromni turistički i ekonomski potencijal.

Izdavač publikacije je Centar za demokratizaciju društva “Naša zajednica” Velika Kladuša, autori fotografija su Hasan Mujakić i Denis Smajić, dok je dizajn povjeren Agenciji NDM iz Bihaća.

Foto-publikacija predstavlja jedan od produkata projekta „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“ čijom implementacijom je Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ od novembra 2020. do juna 2021. godine, u saradnji sa mladim osobama i partnerskim organizacijama sa područja sedam krajiških općina, pokušao pronaći magičan spoj budućnosti i prošlosti, novih medija i daleke historije, modernih umjetničkih pravaca i kulturne baštine.

Koliko je taj naum ostvaren govore stotine učesnika i učesnica koji su prošli kroz Alternativni dom kulture u proteklih sedam mjeseci kroz različite aktivnosti u sklopu projekta, te stotine hiljada posjetitelja naloga „Naše zajednice“ i Alternativnog doma kulture na društvenim mrežama i pregleda online sadržaja koji su također produkt ovog projekta.

U proteklih sedam mjeseci snimljeno je po 7 epizoda vloga i podcasta koji su tematizirali kulturnu baštinu i omladinski aktivizam u sedam krajiških općina i gradova, održana su tri okrugla stola o historiji, kulturi i kulturnom turizmu u Krajini, tri izložbe na temu kulturno-historijske baštine, nagradna igra na istu temu, 15 muzičkih radionica, te brojni drugi sadržaji poput kvizova znanja, muzičkih i filmskih klubova.

Zahvaljujući ovom projektu, Alternativni dom kulture iza sebe ima gotovo pune dvije godine kontinuiranog rada te se etablirao kao mjesto koje konstantno nudi kulturni, zabavni i kreativni sadržaj, kako mladima tako i svim drugim građanima Velike Kladuše.

Projekat „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“ je implementiran u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), a realizirao ga je Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ na području sedam općina i gradova (Velika Kladuša, Bužim, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad i Bosanski Petrovac).

Oznake