Mladi Kladušani žele nazive ulica po Mirzi Delibašiću, Srđanu Aleksiću i Davorinu Popoviću

Mladi Kladušani žele nazive ulica po Mirzi Delibašiću, Srđanu Aleksiću i Davorinu Popoviću
22. Februara 2019. Nema komentara Iz medija admin

Mladi iz Velike Kladuše, članovi Centra za demokratizaciju društva “Naša zajednica” uputili su prijedlog Općini da promijeni nazive ulica i odaju počast velikim ljudima poput Srđana Aleksića, Mirze Delibašića, Davorina Popovića, ali i Johna Lennona. “Mi smo predložili nazive za četiri ulice u Velikoj Kladuši i to za Bihaćku ulicu, Ulicu Velika Kladuša I, Ulicu Velika Kladuša II i Ulicu Velika Kladuša XII. Smatramo da je jako važno da nazivima ulica pošaljemo poruku da Kladuša dijeli univerzalne vrijednosti sa ostatkom države i svijeta. Također, smatramo da je prikladno da sadašnja Bihaćka ulica, u kojoj se nalazi OŠ ‘25. Novembar’ i nekoliko sportskih terena, a u blizini je i Gradska sportska dvorana, ponese ime istaknutog bh. košarkaša Mirze Delibašića. U toj ulici su mnogi napravili prve sportske korake, a Mirza je najbolji sportista BiH svih vremena”, kaže predsjednik “Naše zajednice”
Mirnes Ćerimović.

Srđan Aleksić je heroj iz Trebinja, primjer ljudskosti i drugarstva koji je 21. januara 1993. godine spasio prijatelja Alena Glavovića od pripadnika Vojske Republike Srpske. Tom prilikom je teško povrijeđen, a preminuo je šest dana kasnije.

Kobnog dana pripadnici VRS-a su na pijaci u Trebinju legitimisali građane, a kada su ustanovili da je Alen Glavović Bošnjak, počeli su ga udarati. Glavovića je pod cijenu vlastitog života spasio Srđan kojeg su potom četiri vojnika brutalno pretukla.

Posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, ali i brojna druga priznanja, ne samo u BiH nego i u regionu.

Centar za demokratizaciju društva “Naša zajednica” uputio je prijedlog da jedna od ulica u Velikoj Kladuši nosi naziv po Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja, poznatom po tome što je izgubio život braneći sugrađanina Bošnjaka od batina pripadnika Vojske Republike Srpske.

Mirza Delibašić bio je najbolji sportista 20. stoljeća. Njegovi prvi sportski uspjesi vežu za osvajanje naslova pionirskog prvaka Bosne i Hercegovine u tenisu, ali košarka je ta koja ga je proslavila i učinila najpoznatijim košarkašem u BIH, Evropi i svijetu. Bio je predvodnik ekipe Bosne koja je 1979. godine postala evropski prvak u košarci trijumfom nad italijanskim Emersonom. Tri sezone je Delibašić proveo i u Real Madridu, a karijeru je morao zbog zdravstvenih problema okončati sa 29 godina.

Legenda bosanskohercegovačke košarke, popularni Kinđe, 1991. godine uvršten je među FIBA-inih najboljih 50 igrača, a u FIBA Kuću slavnih je zvanično uvršten 2007. godine, posthumno. Godine 2008. je imenovan jednim od 50 igrača koji su imali najveći utjecaj na razvoj Eurolige.

Legendarni pjevač grupe “Indexi” Davorin Popović u mladosti se bavio rukometom i košarkom, u kojoj je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a krajem 1964. godine pridružuje se Indexima. Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno 2001. godine. Pjevač je nastupio i na Eurosongu 1995. godine kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i tom prilikom je zauzeo 19. mjesto.

Sa Indexima je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

John Lennon je osnivač grupe Beatlesi i jedna od najutjecajnijih ličnosti prošlog vijeka.

Općina Velika Kladuša raspisala je javni poziv za dostavljanje prijedloga vezanih za Nacrt Odluke o određivanju naziva naselja, trgova i ulica u Velikoj Kladuši 28. decembra 2018. godine, a uskoro održati će se održati javna rasprava nakon koje će se prijedlozi naći i na sjednici Općinskog vijeća.

Centar za demokratizaciju društva “Naša zajednica” osnovan je u Velikoj Kladuši u augustu 2018. godine. Ciljevi Udruženja su jačanje civilnih i medijskih sloboda, promocija i zaštita ljudskih prava, te zagovaranje većeg stepena participacije građana u procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Upravni odbor čine mlade osobe.

Prenosi klix.ba

Oznake

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *