Kulturno-historijsko nestajanje: Izložba akvarela Hasana Bekanovića

Kulturno-historijsko nestajanje: Izložba akvarela Hasana Bekanovića
13. Maja 2021. Komentari isključeni za Kulturno-historijsko nestajanje: Izložba akvarela Hasana Bekanovića Novosti Naša zajednica

Šesnaesta samostalna izložba akademskog slikara Hasana Bekanovića, prva nakon duže pauze izazvane pandemijom korona virusa, biće otvorena u velikokladuškom Alternativnom domu kulture u petak, 14. maja, u 19 sati.

Na izložbi će biti postavljeno 40 akvarela koji predstavljaju sublimaciju autorovog rada u posljednjih nekoliko godina na temu opće nebrige društva prema kulturno-historijskim objektima u našim krajevima.

„Neki od tih objekata, koji su proglašeni nacionalnim spomenicima kulture, već su u stanju propadanja i neupitno je da će nestati ako se ne probudi naša svijest i ne počne se djelovati sa konkretnim, planskim i stručnim planiranjem i zahvatima. Ne treba posebno isticati i nebrigu lokalnih vlasti o manje važnim, ali objektima koji su svjedoci i primjer razvoja arhitekture našega kraja, poput starih mlinova ili krajiških kuća, čija bi zaštita doprinijela poboljšanju svijesti i znanja budućih generacijama o našim korijenima“, kaže autor o svojoj postavci.

Iz navedenih razloga izložba ima radni naslov „Kulturno-historijsko nestajanje“ i vjerno opisuje pomenute objekte, a sama izlozba je nastavak aktivnosti koje provodi Naša zajednica kroz projekat „Povratak u budućnost: Krajina“.

Izložba će biti otvorena do 23. maja, a posjetioci će je moći pogledati svakog dana u tom periodu u vremenu od 12 do 20 sati.

Izložba je dio projekta „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“, koji se sprovodi u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), a realizira ga Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ na području sedam općina i gradova (Velika Kladuša, Bužim, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad i Bosanski Petrovac).

Oznake