Javnim diskusijama i izložbama završava se projekat „Povratak u budućnost: Krajina“

Javnim diskusijama i izložbama završava se projekat „Povratak u budućnost: Krajina“
20. Maja 2021. Komentari isključeni za Javnim diskusijama i izložbama završava se projekat „Povratak u budućnost: Krajina“ Novosti Naša zajednica

Izložba akvarela Hasana Bekanovića pod nazivom „Kulturno-historijsko nestajanje“, koja je otvorena 14. i traje do 23. maja, uvertira je u završnicu projekta radnog naziva „Povratak u budućnost: Krajina“, koja će biti ispunjena s još nekoliko atraktivnih događaja.

Pored onih stalnih, vlogova, podcasta i muzičkih radionica, posljednji mjesec dana projekta obilježit će izložba najboljih radova pristiglih na nagradni konkurs „Naše zajednice“ o kulturnoj baštini Krajine, javne diskusije o kulturi, turizmu i historiji, te izdavanje i promocija brošure o 20 kulturno-historijskih lokacija u sedam krajiških općina i gradova.

Prva na redu je javna diskusija „Kultura u Krajini: stanje, problemi i perspektiva“ koja će se održati u Alternativnom domu kulture Velika Kladuša u subotu, 22. maja, od 12:00 sati. Kulturni radnici i umjetnici iz javnog i nevladinog sektora govoriće o aktualnom stanju i potrebama kulture u Krajini.

Moderator je Ramiz Huremagić iz Centra za kulturu, umjetnost i društvo “OMAHA” iz Cazina, a učestvuju Irma Alićajić iz Kulturnog centra Cazin, Erna Begatović iz Kulturnog centra Bihać i Irfan Hošić iz Centra za savremenu kulturu KRAK iz Bihaća.

Nakon ove javne diskusije, slijede još dvije tokom kojih će se govoriti o kulturnom turizmu (29.05.) i (ne)poznatoj historiji Krajine (05.06.). Za 6. jun je planirano otvaranje izložbe najboljih radova pristiglih na nagradni konkurs „Naše zajednice“ o kulturnoj baštini Krajine kao posljednja aktivnost u okviru ovog projekta.

„Povratak u budućnost: Krajina“ je radni naziv projekta „ADK2.0: Pozitivna mobilizacija mladih u Krajini“, koji se sprovodi u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), a realizira ga Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ na području sedam općina i gradova (Velika Kladuša, Bužim, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad i Bosanski Petrovac).

Oznake