Kvalitet zraka u Velikoj Kladuši

Loading PurpleAir Widget...

Date

10 jul 2020
Expired!

Time

19:00

Labels

filmovi

Izmaglica Srebrenice

Film u poglavljima donosi razgovore koji se bave svakom pojedinom fazom genocida u Srebrenici. Što se događa kada živite u društvu rastrganom građanskim ratom, kada ste prisiljeni razmišljati o nezamislivom: da bi vas prvi susjed mogao ubiti?

Hatidža, jedna od srebreničkih majki, opisuje taj osjećaj razočarenja: “Zbog onoga što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu mislili smo da su ljudi tada bili necivilizirani. Mislili smo da je civilizacija napredovala i da sada razumijemo jedni druge.”

Nakon razočaranja nastupio je strah. Građani koji su preživjeli opsadu Srebrenice 1995. godine govore o događajima koji su doveli do pokolja 8.372 muškarca. Žene i djeca odvezeni su autobusima, a putem su vidjeli svoje muškarce polugole na nogometnom igralištu.

Jedna od preživjelih bila je i tada trinaestogodišnja Zinahida, koja je mislila da ih voze u smrt dok muškarci igraju nogomet.

Izmaglica Srebrenice u poglavljima donosi razgovore koji se bave svakom pojedinom fazom tog zločina: kaosom i očajem, gladi, značajno oslabljenim bosanskim postrojbama koje stupaju kroz šumu, jednom riječju stravičnom mukom koju su tek rijetki preživjeli.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.