Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida

Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida
6. Jula 2020. Nema komentara Novosti Naša zajednica

Aktivnosti u Alternativnom domu kulture u Velikoj Kladuši ove sedmice su posvećene obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

U četvrak, 9. jula, od 20:30 sati na rasporedu je tribina „Sjećanje na Srebrenicu“ na kojoj će Lejla Hairlahović – Hušić predstaviti autorsko istraživanje o povijesnom i autobiografskom sjećanju na genocid u Srebrenici, a prezentacija će poslužiti kao uvod u razgovor sa publikom o temi povijesnog sjećanja.

Lejla Hairlahović – Hušić je doktorandica etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istraživačica je Muzeja ratnog djetinjstva. Radila je na velikom projektu Muzeja ratnog djetinjstva i Memorijalnog centra Srebrenica Potočari „Iskustva djece tokom genocida u Srebrenici“.

Više o tribini ovdje: https://nasazajednica.org/events/tribina-sjecanje-na-srebrenicu/

U utorak, srijedu i četvrtak, sve do završetka javne tribine, građani Velike Kladuše mogu donijeti knjige (nove ili korištene) koje se tiču tema vezanih za Srebrenicu, rat u BiH, studije genocida i tranzicijske pravde, a koje će biti donirane biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica.

U petak, 10. jula, u 19 sati održaće se projekcija dokumentarnog filma „Izmaglica Srebrenice“, režisera Samira Mehanovića. Film u poglavljima donosi razgovore koji se bave svakom pojedinom fazom genocida u Srebrenici: kaosom i očajem, gladi, značajno oslabljenim bosanskim postrojbama koje stupaju kroz šumu, jednom riječju stravičnom mukom koju su tek rijetki preživjeli.

Više o filmu pročitajte ovdje: https://nasazajednica.org/events/izmaglica-srebrenice/

Aktivnosti su dio projekta „Alternativni dom kulture“ koji se sprovodi u okviru BHRI programa (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative).

Oznake

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *